Thursday, December 18, 2008

SMS?Assalamualaikum..
atas permintaaan seorang hamba Allah, jd ana mndptkn 1 sumber yg mncritakan hkum tntg SMS kpd org yg brlwnan jntina..
ianya dtjukan untuk sume org dan juge utk diri ana sndri yg sering leka n lalai. :)
sumber yg ana dpt ni da lupe wbsitenye, tp dpt copy ape yg trtulis.. so ana da copy, pstu paste la. (>_<). jd same2 la kite mmahami isinye.. insyaAllah!


sblum tu ana ingin share sdikit ilmu,
yg dibenarkn utk berckp/brgaul dgn yg brlwnn jntina ade 3
1- Memberi atau meminta Iimu
2- Urusan perniagaan
3- Perubatan


Tp sume tige2 ni ade syaratnye.. bknnye senang-senang nk gune alasan2 diatas ni.
Begitu juga aurat wanita(suara) ataupn perkara2 tabaruj...
InsyaAllah akn ana jelaskan dlm posting yg akn datang dilain hari.Tp sume tige2 ni ade syaratnye.. bknnye senang-senang nk gune alasan2 diatas ni.Begitu juga aurat wanita(suara) ataupn perkara2 tabaruj...InsyaAllah akn ana jelaskan dlm posting yg akn datang dilain hari.

Sms ke akhwat yang bukan mahram jika memang diperlukan dan mendesak maka boleh. Tapi ingat, harus tetap hati-hati, sms seperlunya saja, jangan ditambah-tambah rayuan, gurauan ataupun yang sejenisnya yang tidak perlu. Kerana syaitan sangat pandai menggoda anak Adam, maka berhati-hatilah dari tipu dayanya. Demikian juga pada umumnya seorang akhwat jika diberikan perhatian oleh seorang ikhwan baik lewat sms, tulisan atau yang sejenisnya maka dia akan tertarik walaupun ikhwan tersebut tidak ada niatan untuk menggodanya. Ingatlah sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam:


مَا تَرَكْتُ بَعْدِيْ فِتْنَةً أَضَرَّ عَلَى الرِّجَالِ مِنَ النِّسَاءِ

“Tidaklah aku meninggalkan sesudahku suatu fitnah yang lebih berbahaya bagi lelakii daripada wanita.” (HR. Muslim)لاَ يَخْلُوَنَّ أَحَدُكُمْ بِامْرَأَةٍ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ ثَالِثُهُمَا

“Janganlah salah seorang daripada kalian berduaan dengan seorang wanita kerana sesungguhnya syaitan yang ketiganya.” (Shahih, HR. Ahmad dan lainnya dari ‘Umar bin Khaththab radhiyallahu ‘anhu)

Jika kita ingat atau rindu padanya maka lupakanlah dia, alihkan kepada pekerjaan yang lebih bermanfaat. Menikahlah bagi yang sudah mampu, jika belum mampu, berpuasalah sebagaimana diterangkan di dalam suatu haditH.

Wallahu A’lam, Wallahul Muwaffiq.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...