Wednesday, February 2, 2011

..Usah tangisi apa yang bukan milikmu..

Salam alaik. Ucapan tahmid, Alhamdulillah dirafakkan kepada Ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk menulis di sini. Selawat & salam juga buat junjungan mulia, Nabi Muhammad S.A.W. Tahmid juga diucapkan buat ikhwan & akhowat di Mesir yang masih dilindungi dengan rahmat Ilahi. Moga cekal & terus berjihad memcari ilmu.
Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Ya! Kecewa sekali. Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai, kenyataan yang tidak sesuai harapan. Akhirnya angan ini lelah berandai-andai ria. Sungguh semua itu telah menghadirkan sengsara yang begitu menggelora dalam jiwa.
Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat tergoncangnya jiwa, masih ada setitik cahaya dalam qalbu untuk merenungi kebenaran. Masih ada kekuatan untuk melangkahkan kaki menuju majlis-majlis ilmu, majlis-majlis zikir yang akan menggentarkan ketenteraman jiwa.


Hidup ini ibarat belantara. Tempat kita mengejar berbagai keinginan. Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan. Tetapi tidak setiap yang kita inginkan akan terbukti, tidak setiap yang kita mahu akan tercapai. Dan tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Ramai yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum: untuk cemerlang, untuk bahagia atau untuk yang lain-lain.

Betapa ramai yang sukses tetapi lupa bahawa hakikatnya itu semua pemberian Allah hingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenang. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan kematangan. Padahal dimensi tauhid dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Padahal hakikat kegagalan adalah tidak terangkulnya apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memang menjadi buruan kita di dunia, baik rezeki, jabatan atau kedudukan, pasti akan Allah sampaikan. Tetapi apa yang memang bukan milik kita, ia tidak akan dapat kita miliki. Meski ia nyaris menghampiri kita, meski kita bermati-matian mengusahakannya.

"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauh Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berdukacita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.."
(al-Hadiid: 22-23)
Demikian juga bagi yang sedang bimbang terhadap jodoh atau cinta. Kadang kita tak sedar takdir Allah tentang jodoh kita, bukannya meminta yang terbaik dalam istikharah kita tetapi benar-benar takdir Allah: "Pokoknya harus dia Ya Allah! Harus dia, karena aku sangat mencintainya." Seakan-akan kita yang menentukan segalanya, kita meminta dengan paksa. Dan akhirnya kalau pun Allah memberikannya maka tak semestinya itu yang terbaik. Boleh jadi Allah tak mengulurkannya dengan kelembutan, tapi melemparkannya dengan marah kerena niat kita yang dikotori.
Maka wahai jiwa yang sedang gundah, dengarkan ini dari Allah:
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu. Dan boleh jadi kamu mencintai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah Maha mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
(al-Baqarah: 216)
Maka setelah ini wahai jiwa, jangan kau hanyut dalam nestapa jiwa berpanjangan terhadap apa-apa yang luput darimu. Setelah ini perlu difikirkan bahawa apa-apa yang kita rasa perlu di dunia ini akan benar-benar perlu, bila ada relevannya dengan harapan kita untuk kebahagiaan di akhirat. Kerena seorang Mu'min tidak hidup untuk dunia, tetapi menjadikan dunia untuk mencari hidup yang sesungguhnya: hidup di akhirat kelak.

Maka sudahlah, jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...