Monday, February 15, 2010

Isu Nama Allah

Sebagai umat Islam, kita seharusnya peka akan isu ini dan kita kaji dan telitikan perkara ini dengan lebih mendalam agar kita jelas akan implikasi keputusan yang telah di ambil mahkamah dan kerajaan Malaysia.

Pelbagai pendapat telah beredar dan ada yang bersetuju dan tidak. Ada yang mengatakan ia berkemungkinan merupakan fitnah politik yang di cetuskan untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat. Ada yang menyahut positif keputusan ini dengan hanya menilai kesan jangka pendek dari sudut keterbukaan non-muslim terhadap kalimah ALLAH yang begitu asing bagi mereka.

Namun begitu, apa yang lebih penting adalah bagaimana kita perlu melihat isu ini daripada sudut yang lebih besar dan menilai satu persatu persoalan yang timbul dengan matlamat;

1. Menjaga kesucian nama Islam

2. Mempertahankan Aqidah umat Islam di Malaysia (Baik sekarang atau masa hadapan)

3. Mendekatkan non-Muslim kepada Islam

4. Tuntutan terhadap perkara lain yang sensitif. Ini salah satu daripada kejutan yang ada

Kita harus pelajari apa yang telah terjadi di negara jiran kita Indonesia yang sudah biasa dengan penggunaan kalimah ALLAH dan lain-lain kalimah suci Islam. Dan apakah impak terhadap generasi mudah Islam sekarang ? Dari sudut kefahaman Islam, media massa, filem-filem dan muzik ? Penyebaran buku-buku dan risalah kerana perkara ini kemungkinan akan terus membiak kepada perkara lain.

Dengan kadar usaha Kristianisasi yang semakin giat dan melihat kes-kes pemurtadan yang makin tinggi di Malaysia, adakah anda semakin selesa ?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...